Nuffnang

Thursday, February 9, 2012

Kampung Budaya Sarawak dijangka tarik 200,000 pelawat tahun ini

Utusan Borneo 9 Feb 2012, Khamis
TURUT SERTA: Abang Johari tidak melepaskan peluang untuk mencuba sendiri memasak makanan masyarakat Bidayuh semasa Majlis Pra-Pelancaran Pakej Istimewa Gawai.
SANTUBONG: Kampung Budaya Sarawak dijangka mampu menarik 200,000 pelawat pada tahun ini selepas kerja-kerja menaik taraf bernilai RM5 juta dilaksanakan.

Menteri Muda Pelancongan Datuk Talib Zulpilip berkata, pada tahun ini sebanyak 140,000 pelawat berkunjung ke Kampung Budaya Sarawak secara harian.

“Ia tidak termasuk pengunjung yang datang semasa Festival Muzik Hutan Hujan Sedunia atau acara-acara lain.

“Sasaran kita pada tahun ini memang besar, tapi nak datang susah sebab penerbangan kurang.

“Malah faktor ekonomi juga memainkan peranan peningkatan bilangan pelawat, kalau ekonomi baik sudah tentu ramai yang datang,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Pra-Pelancaran Pakej Istimewa Gawai di Kampung Budaya di sini, semalam.

Mengulas mengenai kerja-kerja menaik taraf Kampung Budaya Sarawak yang bernilai RM5 juta, Talib menjelaskan, projek tersebut merangkumi pembinan bangunan rumah panjang Bidayuh dan peningkatan kemudahan lain.

Bagi rumah panjang Bidayuh baharu, terdapat enam bilik untuk penginapan pengunjung.

“Ada enam bilik dan katil berbeza saiz disediakan,” ujarnya.

Pakej istimewa Gawai membolehkan pelancong merasai sendiri perayaan Gawai dan mempelajari serta menyertai aktiviti sepanjang perayaan tersebut bermula 18 Mei hingga 31 Jun tahun ini.

Ia merangkumi aktiviti seperti miring, lemambang, ngiling tikai, ngetas pun renyai, kelas tarian dan muzik dan memasak sendiri makanan tradisional.

Bukan itu sahaja, pengunjung juga boleh memilih sama ada untuk tinggal di rumah panjang Bidayuh, Iban atau Orang Ulu.

Pakej Gawai berkenaan akan dikenakan bayaran RM399 seorang untuk dua hari satu malam, RM499 (tiga hari dua malam) dan RM599 (empat hari tiga malam).

Bermula sekarang, pelancong berminat boleh menempah pakej melalui online iaitu www.SarawakBorneo.com atau menghubungi Kampung Budaya Sarawak menerusi e-mel enquiry@SCV.com.my dan telefon 082-846108 serta ejen pelancongan pilihan masing-masing.

0 comments:

Post a Comment

Nuff Box

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites