Nuffnang

Saturday, February 4, 2012

Sibu Jaya Bandar Pertama Komunikasi Tanpa Sempadan

Syabas atas kerjasama antara MOSTI dan Suruhanjaya Perumahan Sarawak (HDC) yang berjaya meningkatkan permintaan ke atas perumahan di Sibu Jaya dengan adanya 'cloud computing'.  

Ianya seakan sistem astro kecil yang mengunakan teknologi komputeran awan untuk menerima dan menghantar data tanpa batas.??!!  
Sibu Jaya pertama di Sarawak dilengkapi ‘Cloud Computing’
Posted on February 4, 2012, Saturday
Abang Johari
KUCHING: Sibu Jaya bakal menjadi bandar pertama di negeri ini dilengkapi dengan infrastruktur ‘Cloud Computing’ yang akan membolehkan masyarakat berkomunikasi tanpa sempadan.

Menteri Perumahan dan Pelancongan Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg berkata, instrumen yang seakan-akan astro tetapi lebih kecil itu akan menghasilkan awan dan radar untuk menerima mesej, data, imej dan apa jua jenis komunikasi dari satu tempat ke tempat yang lain.

Menurut beliau, disebabkan projek Sibu Jaya tidak mendapat sambutan sebelum ini, maka kerajaan mengambil keputusan untuk menukar kawasan tersebut kepada perancangan yang moden.

“Saya melihat segelintir teknologi tidak sesuai kepada kita dan disebabkan itu, diperkenalkan ‘Cloud Computing’ yang akan memudahkan hubungan komunikasi sama seperti Hot Spot.

“Ia bagaimanapun akan menelan kos yang tinggi dan berapa banyak jumlah yang diperlukan, kami akan mengusahakannya untuk menjadikan murah,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Ulang Tahun Ke-40 Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) dan Majlis Ramah Mesra Gong Xi Fa Cai di Dewan Rafflesia, Wisma Sultan Tengah di sini, semalam.

Abang Johari menambah, sejurus projek ini berjaya kelak, ia akan diperkenalkan di semua kawasan projek perumahan kerajaan di negeri ini.

Penyedia teknologi bagi projek ini akan dibincangkan kemudian dan besar kemungkinan ia akan dilaksanakan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) bagi pemasangan dan penyelenggaraan.

Dalam perkembangan berkaitan, sempena Ulang Tahun Ke-40 HDC, perbadanan akan meng-adakan pertandingan skim HDC bagi menggalakkan semangat kejiranan.

Pertandingan yang akan berlangsung sehingga Disember itu akan menawarkan hadiah tunai berjumlah RM18,000 untuk jawatankuasa kejiranan yang memenuhi kriteria yang ditetapkan.

0 comments:

Post a Comment

Nuff Box

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites