Nuffnang

Sunday, August 26, 2012

Industri Pelancongan Sarawak Makin Diperkasa!!!


Industri pelancongan Sarawak akan membawa lebih banyak pelancong ke negeri ini dalam tempoh 5 tahun lagi. Ini dengan adanya pelan pembangunan untuk memperkasakan industri pelancongan Sarawak dalam semua sektor yang telah dikenalpasti.

Antara indsutri yang mampu berkembang dengan pesat adalah industri inap desa yang bakal menjadi industri utama di sekitar Santubong, Telaga Air, Lundu dan Sematan.

Lokasi-lokasi ini telah dikenalpasti sebagai destinasi utama bagi pelancong dari luar negara berkunjung untuk berehat sambil menghirup udara segar!

Semoga lebih banyak lagi aktiviti pelancongan dapat dipelbagailan untuk meningkatkan bilangan pelancong ke Sarawak ini.
Lokasi semula jadi terbaik
by Mahathir Haroun. Utusan Borneo 27 Ogos 2012, Isnin


PAKEJ PELANCONGAN: Abang Johari merenjis air mawar kepada pasangan pengantin yang melangsungkan perkahwinan di Santubong Homestay.

KUCHING: Tempoh lima tahun akan datang bakal menyaksikan Sarawak memiliki kawasan pelancongan semula jadi terbaik dengan infrastruktur lengkap dan model yang melibatkan Lundu, Sematan, Telaga Air dan Santubong.

Menteri Pelancongan Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg berkata, kementeriannya bersama Unit Perancang Negeri dan Kementerian Pelancongan Malaysia pada masa ini sedang mengkaji pembangunan infrastruktur di kawasan dikenal pasti itu.

“Maknanya dalam masa lima tahun akan datang, kita akan mempunyai satu kawasan yang boleh kita bangunkan untuk menarik pelancong yang suka dengan alam semula jadi,” katanya pada Majlis Ramah-tamah Aidilfitri 2012 Santubong Homestay di sini, semalam.

Menurutnya, usaha menaik taraf kemudahan itu adalah usaha kerajaan untuk menarik lebih ramai pelawat berkunjung ke negeri ini sekali gus memperkasakan industri pelancongan.

“Kerajaan sentiasa memberi perhatian khusus kepada industri perkhidmatan yang berteraskan pelancongan,” ujarnya.Pada masa sama, Abang Johari yang juga Menteri Perumahan yakin pelancongan di negeri ini mampu berkembang lebih pesat berikutan perancangan berterusan kerajaan memantapkan industri tersebut.

“Saya rasa masa depan kita lebih cerah namun kita perlu memberi perkhidmatan terbaik dan berkualiti kepada kumpulan sasar,” jelasnya.

Beliau menambah, industri inap desa yang semakin berkembang di negeri ini juga memainkan peranan penting dalam usaha mengetengahkan budaya tempatan kepada pelancong asing.

“Ini kerana pengusaha inap desa selalunya akan mewujudkan produk kreatif termasuk menampilkan persembahan kebudayaan dan menyediakan makanan pilihan rakyat tempatan,” kata Abang Johari.

Mengulas mengenai prestasi industri inap desa di negeri ini, beliau berkata pada tahun lepas pengusaha inap desa negeri ini secara keseluruhannya mampu meraih pendapatan RM1 juta.

“Kerajaan menerusi Kementerian Pelancongan Malaysia telah memberi peruntukan sebanyak RM5.6 juta untuk menaik taraf kemudahan inap desa,” tambahnya.

0 comments:

Post a Comment

Nuff Box

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites